Superpenzioner

Dobrodošli na moj blog o odnosu prema penzionerima u BiH

11.01.2017.

Do kada će obmanjivati i pljačkati redovne penzionere

Do kada će Vlada F.BiH uz svesrdnu pomoć rukovodstva penzionera obmanjivati i bezobrazno pljačkati ne informirane redovne penzionere ?

 

 

A.        Prema postojećem Zakonu o PIO/MIO,  domaćim i stranim zakonima, uredbama, odlukama ustavnog suda, mišljenju ombudsmena i monetarnog fonda Iz doprinosa se ne mogu plaćati :

1.     Povlašteni penzioneri koji nisu ispunili  iz Zakona o PIO/MIO uvjete  za stjecanje statusa penzionera.

2.     Razlike ( niskih zarađenih penzija povećanih po članu 72 Zakona o PIO/MIO -dakle zakonito povećanih) do kršenjem tog zakona isplaćivanih socijalnih vrijednosti penzija.

3.     Kršenjem člana 50. stav 4. nezakonito se povećavaju penzije novo penzioniranim i za isti ukupni iznos sredstava nezakonito smanjuju penzije ranije penzioniranim.

4.      I pored toga: socijalne i povlaštene penzije su protu zakonito isplaćivane iz penzionog fonda umjesto iz budžeta.

5.     Posljedice ovih kršenja zakona su odliv sredstava iz penzionog fonda u budžet F.BiH,  mjesečno oko 50 miliona KM, ukupno između 4 i 5 milijardi KM do sada  zbog čega su redovni penzioneri :

a)    Mjesečno od 2007 godine primali od 30% do 37% godišnje manje penzije u odnosu na prikupljena- raspoloživa sredstva koja su nezakonito korištena u druge svrhe..

b)   Zato je u novembru 2016 godine prosječna penzija iznosila 364,74 KM i bila ispod granice ekstremnog siromaštva, odnosno nedovoljna za život.

c)    Penzija predstavlja ukupna primanja penzionera pa usporedbom sa  primanjima zaposlenika sa najnižom neto platom od 410 KM + topli obrok od 182 KM +33 KM za regres = 625 KM (bez ostalih dodataka na platu) što je za 71,35% više od prosječne penzije redovnih penzionera. Po zakonu  taj odnos bi trebao biti između prosječnih (a ne najnižih) plaća i prosječnih penzija  redovnih penzionera.

d)   Među penzionerima je došlo do nezapamćene uravnilovke :

·       Prosječna penzija 364,74 KM manja je od zajamčene (socijalne) 434,90 KM za 69,64 KM ili za 16%, trebala biti veća za 20%.

·       Prosječna penzija  veća od najniže za 38,09 KM ili za 10, 46%, trebala biti veća za 40%.

 

 

Zaključno po stavci A.

I.       Za naše prilike, posebno financijske, koje će očito još dugo trajati dobar postojeći Zakon o PIO/MIO čijom se ispravnom primjenom osigurava međunarodna i domaća zaštita stečenih prava redovnih penzionera propisanih : Ustavom, Dejtonskim sporazumom i Evropskim konvencijama o imovinskim pravima (penzija je imovina), i temeljnim ljudskim slobodama pokušava se od 2004 godine zamijeniti novim koji sve to krši. Postojeći Zakon osigurava : -efikasnost,- financijsku održivost,- redovne isplate penzija i sprječava akumulaciju neisplaćenih obaveza .

II.     Kršenjem ovog zakona u primjeni posebno člana 383 i člana 340 Krivičnog zakona F.BiH (za što nije niko sankcioniran) krše se i ta stečena prava penzionera.

 

 

B.   Prema novom Zakonu o PIO/MIO, koji je u fazi usvajanja u Parlamentu,

1.   Iz doprinosa se neće plaćati : povlašteni penzioneri, ni razlike od zarađene do visine socijalne penzije za penzionere čije se penzije obračunavaju po novom zakonu o PIO/MIO.  To je u skladu sa domaćim i međunarodnim zakonima.

2.   Srednjem sloju penzionera neće se zarađena penzija umanjivati

a)          Za16,5% do 17,5 % po članu 72 za socijalne penzije (koriste se za to sredstva iz budžeta) pa će ta kategorija penzionera imati otprilike za toliko uvećanu penziju.

b)          Neće im se nezakonito u ovoj godini umanjivati penzija za 65% (krivičnim djelima po članovima : 383 i 340  -koristit će se sredstva iz budžeta) pa će ta kategorija penzionera imati dodatno uvećanu penziju od penzioniranih 2007 godine za oko 18% do oko 65% od penzioniranih u ovoj godini.

c)          Neće se od ranije penzioniranih nezakonito umanjivati penzija i tim sredstvima nezakonito povećavati penzije novo penzioniranim jer neće biti nekadašnjeg člana 50. stav 4. koji se krivičnim djelom po članu 383 kršio Zakon i Ustav.

d)         Smanjit će se doprinos za PIO/MIO za oko 7% na bruto primanja što je znatno veći manjak  za penzioni fond od svih najavljivanih uvođenja ili povećanja do sada po tom osnovu malog ili ne postojećeg doprinosa za PIO/MIO.

Smatram da je dodatno razmatranje razlika  postojećeg i novog Zakona o PIO/MIO u ovom trenutku nepotrebno mada su po penzionere izmjene najčešće nepovoljne.

Zaključno po stavci B.

I.  Citiram član 138 novog Zakona o PIO/MIO

Član 138.

(Isplata penzija korisnicima koji ostvaruju pravo)

(1) Korisnicima prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, koji su prava ostvarili po propisima koji su primjenjivani do stupanja na snagu ovog zakona, ta prava se obezbjeđuju i dalje, u dostignutom iznosu posljednje isplaćene penzije, odnosno penzije usklađene sa posljednjim koeficijentom prije stupanja na snagu ovog zakona i dalje će se usklađivati sa odredbama ovog zakona.

(2) Pravo na penziju ostvareno po propisima koji su važili prije stupanja na snagu ovog zakona neće se ponovo određivati po odredbama ovog zakona, osim u slučajevima određenim ovim zakonom. Završen citat.

 

Komentar 

a)          Za sve isplaćene penzije redovnih penzionera po članu 138 novog zakona vrijedi Zaključak po točki A. t.j.njihova isplatna vrijednost je određena kršenjem sada važećeg zakona o PIO/MIO u primjeni, (posebno člana 383 i člana 340 Krivičnog zakona F.BiH). Samim tim krše se i  stečena prava penzionera opisana pod stavkom I tog zaključka.

b)         Članom 138 Nacrt novog zakona (uz u primjeni brojna kršenja članova postojećeg zakona)  dodatno bi se kršio Član 177 Krivičnog zakona F. BiH (Krivična djela protiv slobode i prava čovjeka i građanina—Povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina) citiram:                                                   „ Ko uskrati ili ograniči građanska prava utvrđena međunarodnim ugovorom, ustavom, zakonom, drugim propisom ili općim aktom u Federaciji, ili ko na osnovu takve razlike ili pripadnosti ili kojeg drugog položaja daje pojedincima neopravdane povlastice kaznit će se“…….

c)          To bi moglo imati i teže posljedice od presude  „Sejdić- Finci“,a posebno bi moglo negativno uticati na suradnju sa MMF i SB.

d)         Izrada prve Strategije  reforme penzionog sistema u F.BiH plaćena 5.802.000 US $ trebala je biti implementirana do kraja 2007 godine. Skoro ista grupa radila je i naplatila Strategiju : u maju 2010., septembru 2013 i januaru 2016 godine. Novi zakon je trebao stupiti na snagu u januaru 2015 pa u januaru 2016 godine kada bi se trebalo preći na trezorsko finansiranje.

e)          Jasno je još od 2004 godine da primjena novog zakona na osnovu Strategije nije namjera naručioca Strategije. Namjera je bila i ostala što je moguće duže i u većim iznosima  umjesto iz budžeta plaćati povlaštene i socijalne penzije iz penzionog fonda, jer u budžetu nije bilo sredstava pa bi se morala smanjivati primanja budžetskih korisnika. Druga namjera izmjene Zakona o PIO /MIO bila je i ostala zaštititi počinioce krivičnih djela koji su nenamjenski i protuzakonito koristili sredstvima doprinosa umjesto sredstava budžeta . Zbog toga se odlaže usvajanje novog zakona o PIO/MIO, najavljuje izrada popratnih pod zakonskih akata za 6 mjeseci i primjena trezorskog poslovanja do 2 godine kada bi došlo do novih izbora

f)            Do tada akumulirani gubitak u novembru 2016 godine od 212 miliona KM i prazan rezervni fond od oko 165 miliona KM bi rastao svaki mjesec za pozajmljena sredstva kako bi se penzije isplaćivale na vrijeme. Da bi se decembarska penzija isplatila od  5  do 13 januara: 

·             Sa bankama je potpisan revolving kredit od 74 miliona KM.

·             Sredstva od 13 miliona KM (20%) od prodaje manjinskog državnog udjela od dvije firme dodijeljena su penzionom fondu.

·             Vlada je 23.12.2016 godine dala saglasnost Skupštini JP „BH POŠTA za prestruktuiranje raspoloživih sredstava od 45 miliona od 01.01.2017. do 30 06 2017 godine kako bi se sa PIO/MIO zakljućio ugovor.

Koliki će dug penzionog fonda ova Vlada ostaviti novoj?

Napominjem, čak i da se usvoji novi zakon  penzioneri obračunati i isplaćeni po novom zakonu se najranije očekuju u julu. Do novih izbora odnosno za 2 godine može se očekivati smanjenje penzionera obračunatih po starom zakonu za 20 %, a  to znaći da će Vlada umjesto 520  miliona KM koje je godišnje uzimala nezakonito iz penzionog fonda (umjesto iz budžeta), uzeti  nezakonito za 2 godine oko 830 miliona KM.  Je li to proklamovano "ko više uloži  u fond veća mu je penzija"? Jesu li ravnopravni oni kojima se protu zakonito penzija umanjuje za 16,5%+65%  sa penzionerima istih  kvalifikacija i radnog staža  na identičnim poslovima kojima se penzija ne umanjuje.?

Superpenzioner
<< 01/2017 >>
nedponutosricetpetsub
01020304050607
08091011121314
15161718192021
22232425262728
293031

MOJI LINKOVI


MOJI FAVORITI
special part fastener
WickedmindedChika
ljubavnepjesme
ljubav nasa svakodnevna
OMENS
va§IONka
Undisclosed desires
NEZAPOSLENOST U HRVATSKOJ JE KRVAVA RAK RANA
UvijekSlugaNikadGospodar
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
A corner of memories.
NESUVISLOST NESUVISLOSTI
Gracias a la Vida
fragmenti vremena u fragmentima tango
Call Out My Name
na obzorju snova
GORNJA PUHARSKA
VRAŽIĆANI CIJELOG SVIJETA
RODNA GRUDA
Princ of Perversia
Optimistično pesimistična
Heaven's got a plan for you.
There and back again
gradcednostizemljebozjemilosti
Nihad Liu
Mirišljavka.
Džemat Bogovići
Apsolviram na sebi
Sufizam
Črčkarije moje nasušne
ISKCON GURUI -- SVJESNOST KRISHNE
GURU -- DUHOVNI UČITELJ
Trijumf Istine
Vjetrovi života
Ja sam budućnost !
titolitarizam
Remember me
Svijet od sivila i prašina..
KRIMINAL U VLASTI
gde da pobegnem?
Voli me i ne voli me.
Još mi uvijek tako puno značiš.....
SEJJIDI SUAD MUTEKIJA
Something Stupid
Forty Six and Two.
Fildžan viška
JYOTISHA - VEDSKA ASTROLOGIJA
U najtišijim noćima,misli su najglasnije ツ
Pazi, to je bajka
ŚRĪ DHĀM MĀYĀPUR WEST BENGAL INDIA
više...

BROJAČ POSJETA
316201

Powered by Blogger.ba